حدود پانزده دقیقه به گرد هم آیی باقیمانده بود و بایستی زودتر به دفتر میرسیدم. مثل همیشه در پارک نزدیک شرکت، سنگفرشها را نادیده گرفتم و همینطور بیملاحظه از اواسط چمن رد شدم.
البته دیگر هیچ چمنی در مسیری که من عبور میکردم باقی نمانده بود. انگار آدمهای عجول و بیملاحظهای مثل من آنقدر تعدادشان زیاد میباشد که زودتر رسیدن از هر چیزی برایشان اصلیتر باشد. در واقع، ما ناخودآگاه
آموزش سئو مشهد مسیر متفاوتی را برای خودمان تولید کرده بودیم که با آنچه طراح از گذشته پیش رویمان گذارده بود، تفاوت داشت.شاید بپرسید که ربط داستان من به تجربیات کاربری چیست؟
راستش را بخواهید، من هنگام عبور از آن مسیر قشنگ شل نبودم و ترجیح میدادم مسیر دیگری را جایگزین کنم! این یعنی طراحی ظاهری اگرچه قشنگ بود، ولی تجربهی راحتی را برای من ساختوساز نمی کرد، در منفعت، یک جای طراحی تجربه کاربری نقص داشت!مقایسه ux و ui
احتمالاً طراح پارک با خودش هزار و یک فلسفه بافته که مسیرهای
آموزش سئو در مشهد پیچ در پیچ و زیبایی خوی کند، ولی در نهایت، منِ شهروند – بخوانید کاربر – تقدم اصلیام زودتر یا شلتر رسیدن به مقصد است. اما این به آن معنا نیست که زیبایی را نادیده بگیریم! چراکه کاربر در ناخودآگاه خود زیبایی را فهم و شعور میکند و رابط کاربری یا همان User Interface هم برایش مهم است.خب از روایتگری بگذریم و پاره ای وارد تعریفوتمجیدهای حرفهایتر شویم. در شرایطی که میخواهید بعد از خواندن این نوشته ی علمی برای بقیه توضیح دهید که واقعاً تجربیات کاربری چیست؟ به چه درد ما میخورد و طراح UX چه کارهایی بایستی بکند، با ادامه این نوشته ی علمی هم پا شوید.
تجربه کاربری یا UX چیست؟
سازمان جهانی استاندارد (ایزو) تجربه کاربری را اینگونه تمجید میکند:
«تجربیات کاربری (User Experience) به اختصار UX، شامل رفتارها، دیدگاهها و احساسات یک کاربر درباره به کار گیری از یک فرآورده، سامانه یا سرویس خاص هست. یعنی در تعامل آدم و رایانه، جنبههای کاربردی و تجربههای گرانبها و معناداری برای کاربر وجود دارااست که به صورت عاطفی بر او اثر میگذارد و احساسش را تغییر تحول می دهد.
یه خرده پیچیده بود، نه!؟
پس بیاید پاره ای بی آلایشتر به این تعریفوتمجید از تجارب کاربری برسیم:
تجربه کاربری واکنش استفاده کننده هنگام به کارگیری از محصول ها یا خدمات شماست؛ به عبارت دیگر، کاربر هنگامی از محصول شما به کار گیری میکند، چه حسی دارد و چه فکری میکند.
اصطلاح تجربیات کاربری را اولین بار ، دان نورمن در دهه 80 بهره برد، البته مضمون آن، مقطع زیادی قبل از آن هم وجود داشتهاست. قرنهاست که آدمها درپی بهینهسازی فضا دور و بر خود برای حداکثر راحتی مخاطب می باشند. حتی از زمان انسانها نخستین، تمامی در ادامه تجارب کاربری بهتر بودهاند و گرنه تا الان این کلیه ابتکار برای راحتی بشر به وجود نمیآمد.
بدون اغراق میاقتدار اظهار کرد، مهمترین اصل در ساخت تجربه کاربری بهتر، فراهم آوردن بهترین راهکار، فارغ از هرگونه پیچیدگی یا دشواری، پیش روی مخاطب میباشد. پس از این اصل، رعایت سادگی و ظرافت در آنچه به کاربر ارائه میدهیم، از عنایت بالایی در ارتقا کیفیت تجربه کاربری برخورداراست.
اما فقط به کار گیری سهل وآسان از متاع ملاک نیست. محصولاتی مثل آیفون که UX فوقالعادهای دارا هستند، نه تنها به قابلیت و امکان استعمال و کاربرد وا رفته آن اعتنا دارند، بلکه بر جنبههای دیگری مثل لذت، کوشش و سرگرمی هم تمرکز میکنند.
این ایام بازار UX در دنیای نرمافزاز و تارنماها و بازیها حسابی داغ و پر رقیب می باشد؛ چون همگی می دانند که کاربران بیشتر وقت خود را در دنیای مجازی میگذرانند. خب قاعدتاً هر نقطه کاربر باشد، تجربه کاربری هم میباشد. اما، UX فقط به دنیای اینترنت و نرمافزاری محدود نمیشود؛ ولی در دنیای دیجیتال، توجه به UX اهمیت خیلی بیشتری پیدا میکند؛ به دلیل اینکه مخاطب، به سرعت می تواند یک جایگزین برای وب سایت و نرمافزار شما پیدا کند.
برای مثالً وقتی یک خود کار میخرید و بعداً می فهمید موقع نوشتن با آن شل نیستید، شاید همان لحظه عوضش نکنید (ولی من خودم همان لحظه عوضش میکنم، شمارا نمیدانم). اما در صورتیکه یک وبسایت را باز کنم که ظاهری به هم ریخته و پلوغ داشته باشد، یا بخواهد منرا به خاطر سرعت پایینش معطل کند، سریع می روم سراغ سایت آینده!
تجربه کاربری مشتری
یک شرکت برای اینکه حواسش به کلیه این رخدادها باشد که این احساسهای نا مطلوب در مشتری تشکیل داد نشود، نیاز به یک متخصص UX دارد. در بخش بعد از آن قرار میباشد در زمینه ی کار یک طراح UX صحبت بزنیم.
طراح UX دقیقاً چه میکند؟
قبل از توضیح عمل طراح UX، شروع بایستی بدانیم به هیچ وجهً هدف طراحی UX چیست؟
6 برهان عدم موفقیت سئو و شیوه های رویارویی با آن هاحتما بخوانید: 6 عامل عدم موفقیت سئو و روش های رویارویی با آنان
مقصود طراحی UX این می باشد که تجربیات دلخواه، شل، کارآمد و مناسب در کلیه موردهای یک محصول ساختوساز کند. از انتخاب و روند خرید گرفته تا به کار گیری از آن توسط کاربر.
خب، در حال حاضر یک نفر بایستی باشد تا تمامی عناصری که این تجربیاتها را تشکیل داد میکند، نظارت کند. این فرد باید به حساب آوردن کند که این متاع یا خدمت، مجموعاَ پروسه، چه احساسی در استفاده کننده ایجاد میکند؟ آیا چیزهایی که کاربر میخواسته، برایش مهیا شده یا نه؟ و اینکه چقدر استعمال از آن آسان است.
کار طراح UX از زمانی که هنوز محصولی وجود ندارد شروع میشود. اولین کار او این میباشد که مشتریها و نیاز آنان را شناسایی کند و چنانچه محصول ها مشابهی وجود دارد، ببیند مردم چه مشکلاتی با آن ها دارند.
با نظارت تجاربهای عالی و بد کاربران، برای هر یک راهکارهای مختلفی را ارائه میکند که صد البته خودش نیاز به مطالعههای علمی و فنی داراست؛ در نهایت بهترین راه، با تمرکز به راحتی مخاطب و عشق و علاقههایش گزینش میگردد. گاهی طراح می بایست خودش را جای مخاطب بگذارد تا ببیند که کردار و حس کاربر درخصوص مال چه قادر است باشد. مثلاً هنگام طراحی یک تارنما یا اپلیکیشن، طراح تک تک کارهایی که کاربر قرار میباشد در آن ایفا دهد را در نظر میگیرد و برای هر کدام، معمولیترین، زیباترین، کارآمدترین شیوه را ارائه میدهد که بهترین عکس العمل را داشته باشد.
کمنادر داراست معلوم میشود که کار طراح تجارب کاربری به این راحتیها هم نیست. این صرفا یک توضیح ساده و مفهومی از این فعالیت پر کاربرد بود و اگرنه در شغل نیاز به مهارتهای متنوعی دارااست. بهنظر، یک طراح UX بایستی، هم علم مدیریت داشته باشد هم بازاریابی و فروش!! هم درباره طراحی بصری و زیباییشناسی اطلاعات داشته باشد و هم بتواند مقداری پا در کفش روانشناسها بکند. اطلاعات فنی هم که دیگر که جای خود دارد. چون قرار میباشد در کلیه فرآیند بسط متاع حضور داشته باشد.